KULTURNI PROJEKTI · KONCERTI ·
FESTIVALI · Odnosi sA javnošću · Bendovi i MUZIČARI

IV MEĐUNARODNI PULA JAZZ FESTIVAL

Od 15. do 17. avgusta grad Pula će po četvrti biti domaćin Međunarodnog Pula džez festivala i pridružiće se europskim destinacijama koje beleže tradiciju održavanja džez festivala dužu od 60 godina.
Organizator festivala je udruženje “Kulturna inicijativa”, uz podršku lanca hotela Arena Hospitality Group, aviokompanije Red Wings, TZ Grada Pule i Grada Pula - Pola.
Tri romantične noći u srcu turističke sezone, biće ispunjene prefinjenim zvucima džeza, bluza i soula. Sjajna muzika, koju će izvoditi vrhunski, svetski poznati muzičari iz Slovenije (Goran Bojčevski, Matjaž Mikuletić), Estonije (Alfa Collective), Rusije (Oleg Kireyev), Amerike (Nicolas Bearde, The American Music Project, Keith Javors) i Italije (Beppe Aliprandi), najbolja su pozivnica za sve ljubitelje džeza.
Publika će imati prilike da uživa uz maestralne instrumentaliste i soliste, koji u svojim nastupima unose nove, posebne, za njih karakteristične crte u džez muziku, stvarajući podržanrove, kako na nov način i savremeno mogu zvučati poznati hitovi, kako se prepliću i spajaju u jednu simfoniju najrazličitiji muzički stilovi, tradicionalno i moderno.
Celu priču zaokružuje mesto održavanja IV Međunarodnog pulskog Jazz Festivala – predivan letnji atrijum Doma hrvatskih branitelja, okružen starim borovima u samom srcu grada.
Ko će nastupiti na festivalu?
Festival će otvoriti estonski bend Alfa Collective. Njihova muzika predstavlja neopisiv i neobičan spoj soula, fanka, bluza i džeza. Debitantski album „Platno“, objavaljen 2018., predstavlja eklektično putovanje sa fragmentima improvizacije, tihog zapažanja, laganih melodija i nenametljivih ritmova.
Posetioci festivala će biti u prilici da čuju i The American Music Project. Projekat, u kojem učestvuje šest muzičara, je potpuno poseban, ne uklapa se u džez meinstrim, budući da poseduje elemente repa, hip-hopa, R&B-a, gospela i fanka. Ova glazba je spoj grubosti repa i harmonije, lepote džeza. Zahvaljujući ovakvoj neobičnoj kombinaciji sigurni smo da će naći svoj put među ljubiteljima različitih vrsta muzike.
Drugi dan festivala obeležiće Projekat Rhyme and Reason dvojice velikih muzičara: ruskog saksofoniste Olega Kireyeva i američkog pijaniste Keita Javorsa. Ovom projektu svako od njih dao je svoj pečat: od ruskog kulturnog nasleđa do američkih revolucionarnih ideja i nepredvidivosti.
Goran Bojčevski, jedan od najpoznatijih i najsvjestanijih slovenačkih klarinetista, nastupiće drugog dana festivala. Kombinacija klasičnog perfekcionizma, tehnički briljantnog izvođenja i otvorenosti, omogućuje mu sjajan prelaz iz žanra u žanr. Kroz preplitanje različitih stilova i žanrova, balkanski melos se u njegovom izvođenju prepliće sa evropskom muzičkom tradicijom.
Ljubitelji džeza biće drugog dana festivala u prilici i da uživaju u nastupu saksofoniste Beppe Aliprandija, koji je u svetu džeza prisutan još od 1970. godine. Njegova muzika se razvija iz dana u dan, čuvajući uvek čvrstu vezu između avangarde i najbogatije tradicije svinga, dopuštajući u svom jeziku, daleko ispred trenutne mode, podsticaje iz različitih izraza poput kamerne muzike, indijske muzike i popularne muzike iz Afrike, sa Balkana, iz arapskih zemalja i sa Kariba.
Treći dan festivala će proteći u duhu dvojice muzičara: najpoznatijeg slovenačkog tromboniste Matjaža Mikuletića i renomiranog svetskog jazz soliste Nikolasa Bearda.
Slovenački bend koji njeguje programsku raznolikost inspirisanu pop, fank, džez muzikom i aranžmane u stilu legendarnih bendova kao što su Blood Sweat and Tears, Earth Wind and Fire, Incognito.
Američki džez vokal Nicolas Bearde svojim baritonom tokom nastupa izaziva ovacije publike širom sveta čim se pojavi na sceni. U njegovom bujnom vokalu prepliću se strast, razum i osećajnost, s prisnošću koja osvaja i privlači publiku na njegove nastupe.
Po tradiciji Festival završava velikim jam sessionom u kojem će nastupiti svi izvođači u različitim kombinacijama.
Pozivamo vas da tri dana uživate u čarima odlične džez muzike vrhunskih džez majstora.
Početak koncerata sve tri festivalske večeri je u 20.00 sati.
Ulaznice se mogu kupiti na svih prodajnih mestima Eventima. Za decu i mladje do 18 godina, kao i penzionere ulaz je BESPLATAN.
Čekamo vas!
TICKETS ONLINE
19 jul 2019
Početna Kontakti O nama Mapa sajta Instagram Facebook Youtube

There are two kinds of music. Good music, and the other kind. Duke Ellington